Et stigende antal danskere sættes ud af deres bolig
Den økonomiske krise rammer hårdt og helt tæt på de basale behov: tag over hovedet, varme og mad. Så selv om antallet af hjemløse falder, går vi måske nye hårde tider i møde. For stadigt flere borgere sættes ud af eget hjem eller må opgive deres bolig på grund af en kriseramt økonomi.
06. oktober 2022
Alle har ret til et hjem
En af Arbejde Adlers vigtigste mærkesager er, at alle mennesker har ret til et hjem. Et hjem hvor man kan leve og føle sig tryg. ”Hjemmet” er omdrejningspunktet for aktiviteterne på vores stand på kirkefestivalen Himmelske Dage den 26. – 29. maj i Roskilde. Vi har produceret smukke unikke insekthoteller, som levende symboler på alles behov for et godt levested.
16. maj 2022
Uligheden er vokset – de fattigste hårdest ramt
Selvom socialdemokratiets formand (og nuværende statsminister Mette Frederiksen) før valget i 2019 erklærede, at ”Danmark er for lille til store forskelle”, at ”få i toppen stikker af fra resten” og ”uligheden stiger”, så er de sidste tre år netop kendetegnet ved en voksende økonomisk ulighed.
10. maj 2022
Hvorfor har de unge så ondt i psyken?
Det er vigtigt, hvordan man komme i gang med sit voksenliv, hvis man på længere sigt skal leve et godt liv og undgå sociale problemer, herunder misbrug, ensomhed, hjemløshed mv. Derfor er de unges stigende mentale sundhedsproblemer en indikator, som hele samfundet bør have fokus på, hvis vi skal undgå at skabe flere socialt udsatte i fremtiden.
06. maj 2022
Professor Steen Hildebrandt: Vi skal ændre det indre i mennesker
Under denne overskrift har professor Steen Hildebrandt en kronik i Kristeligt Dagblad, hvor han med udgangspunkt i den canadiske ledelsesprofessor Henry Mintzbergs bemærkninger om, ”at vi lever i et højhastigheds ubalanceret samfund, som hele tiden svinger sig selv ud af kontrol” konkluderer, at vi er ude af kontrol. Verden er ude af balance.
27. april 2022
Behov for årlig genvurdering af kontanthjælpsmodtageres arbejdsevne
Rådet for Socialt Udsatte og Danske Handicaporganisationer (DH) har kontaktet beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard i sagen om flere års uretmæssigt træk i kontanthjælpen hos nogle af de svageste kontanthjælpsmodtagere, herunder mennesker med svære sociale problemer.
07. februar 2022
Temadage om misbrug, personlighedsforstyrrelser og ulighed
Hvert år mødes medarbejderne fra de forskellige institutioner tilknyttet Landsforeningen Arbejde Adler til to dage med faglig inspiration og læring. I år havde vi inviteret fire inspirerende oplægsholdere til at fortælle om temaerne misbrug, personlighedsforstyrrelser og ulighed
17. december 2021
En ulighed, som skaber polarisering, ensomhed og vrede
Dette er ikke vores ord, men taget direkte fra helt aktuel samfundsforskning fra Aarhus Universitet (HOPE-projektet støttet af Carlsberg Fondet) og fra professor Mark McGann Blyths (Brown University, Rhode Island, USA) nyeste forskningsbog Angrynomics (2020). De forsker i, hvordan samfundsøkonomiens udvikling skaber ulighed – og de følgevirkninger, som sniger sig langsomt frem.
24. september 2021
Udlicitering medfører faldende løn og flere overførselsydelser
Medarbejdere, der skifter fra offentlig til privat ansættelse i forbindelse med udlicitering, oplever faldende indkomst og et stigende forbrug af offentlige overførselsydelser. Det fremgår af et forskningsprojekt som VIVE og Roskilde Universitet (Center for Forskning i Offentlig-Privat Samspil (COPS)) står bag. Det belyser konsekvenserne af udlicitering især for medarbejderne.
23. september 2021
Hjælpen til ældre hjemløse halter
Ældre hjemløse har omfattende sociale og helbredsmæssige problemer, og der mangler indsatser, som kan hjælpe dem ud af hjemløshed viser ny rapport fra VIVE, bestilt af Rådet for Socialt Udsatte. Antallet af hjemløse over 50 år er vokset markant de seneste 10 år og der efterlyses flere boliger og bedre hjemmepleje.
13. september 2021
Hjemløse menneskers veje til et værdigt liv
Hjemløshed er andet og mere end at mangle en bolig. Hjemløshed må forstås som en afledt effekt af en lang række forskellige problematikker ifm. udsathed - og en strategi for at 'løse' hjemløshedsproblemet må indtænke dette i støtte, efterforsorg og fremme af en hverdagsvirkelighed med selvstændighed, værdighed og beskæftigelse.
09. september 2021
Samskabelse kan presse værdierne
Samskabelse kan være vanskeligt for folkekirkeligt funderede organisationer, for særligt når det drejer sig om sårbare og udsatte mennesker har både kirken og organisationerne som hovedopgave at tale for mennesker, der ikke kan tale for sig selv. Eller at sætte mennesket først.
20. august 2021
Er der en vej ud af hjemløshed?
Inden længe kommer regeringen - med social- og ældreminister Astrid Krag og bolig- og indenrigsminister Kaare Dybvad i spidsen - med et længe ventet udspil til, hvordan de deprimerende statistikker om hjemløse kan brydes. Debatten om, hvordan hjemløshed kan reduceres eller afskaffes, er i fuld gang. Her er vores kommentar til en kronik fra Mia Nyegaard, socialborgmester i København, som Politiken bragte mandag den 16. august.
18. august 2021
Invitation: Konference om hjemløse menneskers veje til et værdigt liv
Onsdag, den 8. september KL. 12.00-16.15 afholder vi I Fællessalen på Christiansborg konferencen HJEMLØSE MENNESKERS VEJE TIL ET VÆRDIGT LIV sammen med SAND - De hjemløses landsorganisation og herberget Overførstergården. Deltagelse er gratis.
10. august 2021
Fremtidens velfærd: Holder fluffy idealer til hverdagens realiteter?
Tilbage i 2011-14 havde smilets by kortvarigt et meget omtalt slogan: ‘Aarhus – Danish for progress’. Det blev trods et omfattende udviklingsarbejde skrottet og glemt, for som borgmesteren lakonisk udtalte: “Der er ingen, der bruger det”.
20. april 2021
Styrket socialtilsyn: Øget kvalitet i offentlige og private institutioner
Regeringen og en række forligspartier har indgået en aftale om styrkelse af socialtilsynet, der fører tilsyn med offentlige og private tilbud indenfor socialområdet. Formålet er at føre til et mere ensartet og effektivt tilsyn samtidig med at kvalitetsniveauet af tilbuddene øges og der bliver større gennemsigtighed i sociale tilbuds økonomi.
16. april 2021
Kontroversiel debatbog: Har alle borgere ret til et job?
I en artikel i Politiken den 27. marts præsenteres en kontroversiel debatbog af den amerikanske økonom Pavlina Tcherneva ”The Case for a Job Guarantee”, der udfordrer de vestlige økonomiers arbejdsmarkedsmodeller – også den danske.
06. april 2021
Misvisende konklusion: Udsatte borgere og Jobcenter København
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i Københavns Kommune har i både 2019 og i 2020 bestilt en større undersøgelse af udsatte borgeres oplevelse med Jobcenter København. Det er VIVE - det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd som har gennemført undersøgelserne.
25. marts 2021
Udviklingstendenser indenfor sociale investeringer
Den Sociale Kapitalfond er én af de største og reflekterede aktører indenfor social impact invest-området – investeringer, som både har fokus på et økonomisk afkast, men også – og især – har fokus på en holdbar (og målbar) social effekt og betydning.
10. marts 2021
Afspecialisering af socialområdet er svaret i ny evaluering
Siden kommunalreformen i 2007, hvor kommunerne overtog ansvaret for tilbuddene på det specialiserede socialområde, har der været en frygt for, at megen viden er gået tabt, og at en naturlig og nødvendig udviklingsproces ikke finder sted.
11. februar 2021
Det sociale frikort: Muligheder for socialt udsatte
Om de menneskelige betydninger af det ‘normale’ arbejde, som det sociale frikort muliggør – og om, at den aktuelle situation nu i 2021 egentlig ikke er så forskellig fra dén situation – og den indignation – som Arbejde Adler blev stiftet på for 110 år siden
11. februar 2021
NPM er godt for målene, men ikke for menneskeligheden
Formanden for Landsforeningen Arbejde Adler, Torben Larsen, retter i Jyllands-Posten kritik af plejehjemmenes styring efter New Public Management, som ikke i tilstrækkelig grad tilgodeser hensigten med hjemmene: At skabe et meningsfuldt liv for beboerne.
25. januar 2021
På vej imod en ny etik for arbejdslivet?
“Formålet med økonomien er at skabe trivsel for mennesker” er måske ikke lige en overskrift, som man forventer at finde i Mandag Morgen, udtalt af den anerkendte amerikanske økonomiprofessor fra Columbia University Jeffrey Sachs. Og han fortsætter endnu tydeligere: “Der er behov for en ny økonomisk tankegang, som sigter mod at skabe trivsel og lykke for alle mennesker – snarere end at maksimere profitten for nogle få”.
19. oktober 2020