Tour de France var forbi, men kører det for Danmark?

Af Dorte Schiønning Andersen
Sekretariatschef for Landsforeningen Arbejde Adler

5. juli 2022

Tour de France Grand Départ i Danmark blev en folkefest. Ingen tvivl om det. For rullende kamera fik verden lov at se et begejstret folk i et smukt sommerland.

Ifølge TV2 løb budgettet for den danske Tour-start op i 93,7 millioner kroner. Dette beløb omfatter ikke udgiften til politiets indsats under løbet. Ifølge erhvervsministeren forventedes det, at politiet skulle afsætte mindst 39.600 arbejdstimer for at afvikle en sikker Tour i Danmark. En indsats der forventedes at koste politiet 23,4 millioner kroner.

Det er sagt mange gange, at det er vanskeligt at sætte tal på, hvad en Tour-start i Danmark er værd for landet i kroner og øre. Men optimismen har været stor. Vejen dertil har også været lang. Ligeledes ifølge TV2 var de intensive Tour-dage i Danmark kulminationen på 26 års lobbyarbejde. Med andre ord: der var tale om det berømte lange seje træk og en modig satsning af millioner for at opnå en succes. Som vi altså umuligt kan beregne værdien af.

Det er vanskeligt at sammenligne udgifter på tværs af forskellige samfundsopgaver. En ting er sundhed. Noget andet er underholdning. Vi danskere vil som regel gerne have os frabedt, at de to ting blandes sammen.

Men når man arbejder med at forbedre livsvilkårene for samfundets mest udsatte borgere, er det nærliggende at tænke over, hvad samfundet havde opnået, hvis et langt sejt træk på det socialpolitiske område, havde ført til en modig satsning af millioner til en eliteindsats for de hjemløse eller de psykisk syge? Aktuelt kører blandt andet disse to samfundsgrupper på flade dæk.

* * *

Vil du gerne læse flere nyheder fra Arbejde Adler?
Tilmeld dig vores nyhedsbrev.