Elsk din næste året rundt

Af Dorte Schiønning Andersen
Sekretariatschef for Landsforeningen Arbejde Adler

23. november 2022

En ud af otte voksne danskere viser tegn på svær ensomhed. Hjemløse er en del af den triste statistik. At vise medfølelse ved at invitere en hjemløs med ved familiens julemiddag er ikke en del af løsningen.

Dansk psykologis ’grand old man’, Sten Hegeler, fortalte engang, at han hvert år i december kunne dele sine klienter i to grupper: Dem der var kede af, de ikke skulle holde jul med deres familie. Og dem, der var kede af, at de skulle holde jul med deres familie. Hans tørre konstatering udtrykker noget, mange kender til: At nære relationer kan være svære. Selvom der kan være kærlighed og omsorg til stede.

Når man arbejder med socialt udsatte mennesker, ved man, at det ikke kun er i julemåneden, de svære relationer gør ondt. For mange hjemløse er relationen til familie og venner så slidt, at samvær kan være umuligt eller helt ophørt. Så når venlige mennesker siger, de gerne vil åbne deres hjem for en ensom hjemløs juleaften, skulle man tro, det er omsorg, der falder på et meget tørt sted. Det er det næppe.

Det er der flere grunde til. Der er ingen af os, der kun har brug for accept og omsorg én gang om året. Vi har alle brug for at blive set som mennesker hver dag. En snak på gaden, et hej i opgangen, et samvær på arbejdspladsen, en fortrolig samtale med en ven. At tro nogen får det bedre af at blive inviteret til bords hos fremmede den ene aften om året, hvor ensomheden er allermest tydelig, er i bedste fald naivt. I værste fald er det udtryk for, at man uafvidende gør den ensomme til et middel i sin egen selvgodhed.

Der er mange andre og mere værdige måder at afhjælpe ensomheden på. Vi kan knytte bånd til de mennesker i familien og nærmiljøet, som står i periferien af fællesskabet. Netop dén kontakt bliver måske afgørende for et medmenneskes kurs i livet. Er det de hjemløses vilkår, der virkelig ligger en på sinde, findes der måder, hvorpå man kan være til gavn mere end én dag om året. Rækker dine kræfter til at skabe personlige relationer, så giv nogle timer hver uge eller måned i et lokalt tilbud for ensomme eller socialt udsatte. Køb Hus Forbi og snak med din sælger. Tilbyd den lokale gadesover en varm kop kaffe, når du selv henter mokka to go. Gå forbi en varmestue eller værested med pænt og rent tøj til uddeling. Eller støt en af de organisationer, som året rundt hjælper de hjemløse enten på institutioner eller på gadeplan. Mulighederne er mange. Sociale problemer skal bekæmpes på den lange bane.

* * *

Vil du gerne læse flere nyheder fra Arbejde Adler? Tilmeld dig vores nyhedsbrev.