‘Husvild’ – Jagten på en bolig blev til en politisk tegneserie

Af Dorte Schiønning Andersen, sekretariatschef og Vibeke Rasmussen, sekretariatsmedarbejder for Landsforeningen Arbejde Adler


2. februar 2023

Tegner og forfatter Lars Kramhøft har omsat sine erfaringer fra et ubarmhjertigt boligmarked til en politisk tegneserie, som sætter boligmangel og social ulighed på spidsen.

Lars Kramhøft er aktuel med tegneserien ”Husvild”, som emmer af hans vrede og indignation over den ulighed i samfundet, som han i høj grad har oplevet på egen krop.

”Husvild” er en samtidsfortælling om en ung forfatters jagt på succes, kærlighed og en lejlighed, der er til at betale. Historien er inspireret af Lars Kramhøfts eget liv i årene efter, at han flytter fra barndomsbyen Thisted til København i håbet om at slå igennem som forfatter.

Flytningen bliver starten på fem-seks års kamp for at finde et hjem på et boligmarked med opskruede huslejepriser og årelange ventelister. Hos kommunen er der ingen hjælp at hente, og ifølge banken er han for fattig til at låne penge til en bolig. I stedet må han ty til private udlejere, som under ofte urimelige vilkår udlejer værelser af svingende standard.

For hovedpersonen i ”Husvild” – såvel som for Lars Kramhøft selv – blev jagten på en bolig, der er til at betale, en øjenåbner for uligheden i vores samfund. Og læseren følger ham gennem genvordighederne.

’Husvild’ beskriver også kampen for at slå igennem som ung forfatter. Den præsenterer læseren for Kramhøfts oplevelse af en overklasse, der med magt, penge og privilegier, har langt nemmere ved at klare sig end en ung mand fra provinsen uden social eller økonomisk kapital i ryggen.

De enkle sort/hvide tegninger tilfører den holdningsmættede tekst en god kant. Stilistisk vækker Kramhøfts streg da også minder om Garry Trudeaus legendariske samfundskommenterende tegneserie ’Doonsbury’.

Netop som tegneserie er ’Husvild’ et unikt bidrag til debatten om retten til et hjem. Læs den før din nabo – hvis du altså har et sted at bo.

Titel: “Husvild”
Forfatter: Lars Kramhøft
Forlag: Fahrenheit
Udgivelsesår: 2022
Køb bogen på www.larskramhoft.dk