Hvordan ser din forbrugspyramide ud?

Af Vibeke Rasmussen
Sekretariatsmedarbejder

27. juni 2023

Det spørgsmål stillede Rådtilpenge.dk i et Facebookopslag for nylig. Rådtilpenge.dk er en hjemmeside drevet af Finanstilsynet. Tanken bag sitet er at vejlede privatpersoner om økonomi.

Rådtilpenge.dk har udarbejdet en fin illustration af en alternativ madpyramide, hvor de helt nødvendige forbrugsgoder, som alle skal have, er placeret i bunden. Det omfatter bl.a. en bolig, mad og forsikringer. I pyramidens næste trin finder man goder, som man ifølge Finanstilsynet ”bør have”, så som elektronik, nyt tøj og opsparing. I pyramidens øverste to trin finder man så de goder, man ”kan have” eller, som det er ”rart at have”. F.eks. en bytur, rejser og luksusgoder – hvis man altså har økonomien til det.

Pyramiden illustrerer på en klar og enkel måde, hvordan de forskellige forbrugsgoder kan kategoriseres i en prioriteringsorden, hvor de helt basale behov for at leve først skal dækkes, før man kan bevæge sig længere op i pyramidens trin. For de knap 6000 hjemløse i vores samfund ser billedet dog helt anderledes ud. I deres tilfælde findes der ikke et hjem, mad er en begrænset ressource og forsikringer vælges fra.

Med andre ord er der mennesker i vores samfund, som ikke engang kan se sig selv i pyramidens bund. For de socialt udsatte, som er så heldige at have en bolig, kan tanken om at bevæge sig videre op ad pyramidens trin ligeledes føles som en utopi, når der i hverdagen skal vælges mellem mad, medicin eller elregninger i en stram økonomi. Dette dilemma har været tydeliggjort flere gange i bl.a. dagspressen i forbindelse med den voldsomt stigende inflation, vi så i 2022. Men selvom inflationen nu er faldende for syvende måned i træk, så er prisen på forbrugsgoder stadig alt for høj i forhold til indkomsten for nogle samfundsgrupper.

Hvis vi skal have et mere socialt og økonomisk lige samfund, må vi stræbe efter, at alle som minimum har dækket de basale behov for at leve et godt liv.

Illustration udarbejdet af Rådtilpenge.dk