En ø af tryghed – i et hav af usikre fremtidsudsigter

Af Dorte Schiønning Andersen
Sekretariatschef for Landsforeningen Arbejde Adler

6. november 2023

Sådan beskriver lektor Iben Sønderup sin brors ophold i Arbejde Adlers Aflastningstilbud i sin artikel i Politiken d. 28. oktober. Iben Sønderup er søster til en hjemløs og svært alkoholiseret bror. Læs hendes artikel, hvor hun også kommenterer kommunens håndtering af broens situation. Nedenfor bringer vi et kort resumé med citater fra artiklen. Der er link til artiklen sidst i nyhedsartiklen.

Iben Sønderup fandt sin bror på Hvidovre Hospital. Forslået, forkommen, med en brækket ankel og i svært delirium var han blevet bragt ind på hospitalet. På dette tidspunkt var han hjemløs på tredje måned. Han var så syg og medtaget, at han ikke selv kunne spise eller føre et glas vand til munden. Hun er langt fra imponeret over kommunens indsats i sagen: ”Hans forløb herefter bød på et massivt svigt af en sårbar borger. Et svigt begået af de politikere i Københavns Kommune, der i alt for lang tid har nølet med at skaffe tag over hovedet til byens hjemløse”.

Iben beskriver brorens ophold i Arbejde Adlers Aflastning som to ugers helle i et ellers meget belastende forløb: ”Cirka to uger efter min brors indlæggelse, blev han med hjælp fra hospitalets socialsygeplejerske udskrevet til Aflastningen, Thorsgade 61, Nørrebro. For første gang nogensinde ude af sit alkoholmisbrug. Her fik han døgnpleje, hjælp til genoptræning, medicin mod smerter og abstinenser, mad og en seng at sove i. En sjælden luksus for ham. Både han og jeg blev mødt med professionalisme, empati og omsorg. Det blev en ø af tryghed midt i et hav af usikre fremtidsudsigter. Men to uger senere var han ”for rask” til at være der. Eftersom han med besvær kunne stavre af sted med foden i gips med rollator, havde han ikke længere ret til døgnpleje. Det var den forklaring, jeg fik fra en flink dame i Københavns Kommunes forvaltning. Personalet på Thorsgade kunne intet stille op. De stod tilbage som dem, der magtesløse skulle eksekvere dommen fra forvaltningen”.

Ibens bror blev udskrevet fra Aflastningen samme dag, som han skulle til kontrol med sin ankel. ”Man skal huske, at alkoholisme er en sygdom. Den er ikke et valg. Så selv om han var blevet behandlet for sine kritiske skader, så var min bror stadig syg. Da jeg talte i telefon med ham den aften efter tjek på hospitalet, sad han på en bænk på gaden med sine få ejendele i en sæk og foden i gips. Han vidste da ikke, hvor han kunne tilbringe natten.”

Iben Sønderups artikel er både vigtig og enestående, for det er sjældent, at pårørende til socialt udsatte har kræfter til at deltage i den offentlige debat.  Læs hele artiklen i Politiken:

https://politiken.dk/debat/debatindlaeg/art9570446/Min-bror-undslap-n%C3%A6sten-sin-alkoholisme-S%C3%A5-blev-han-udskrevet-til-gaden-af-K%C3%B8benhavns-Kommune

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vil du gerne læse flere nyheder fra Arbejde Adler? Tilmeld dig vores nyhedsbrev.