Nogle gange handler det bare om at blive set

Af Vibeke Rasmussen
Sekretariatsmedarbejder

21. februar 2024

En våd dag i september sidste år bliver nabogårdens gamle JF aflæsservogn hevet frem fra det vildtvoksende buskads, som den har stået hengemt i gennem snart 20 år. Medarbejderne på Forsorgshjemmet Dalhoffsminde så vognens værdi og sammen med en flok beboere forvandlede de vognen fra skrot til guld.

Aflæsservognen er fra 1957 og er produceret på JF-Fabrikken i Sønderborg, der engang var Europas førende producent af landbrugsmaskiner. Som tiden gik og det danske landbrug blev effektiviseret og moderniseret, blev de før så populære JF-vognen ikke længere relevante i driften. Dalhoffsmindes nabo Peter Iver havde derfor parkeret vognen for bestandigt, indtil den dag han fik den ide at donere den til forsorgshjemmets ”Grønne værksted”. De to værkstedsmedarbejdere Anders Thomsen og Steffen Gellert var ikke længe om at takke ja til tilbuddet.

Et større renoveringsarbejde gik herefter i gang. Sammen med fem beboere har Anders og Steffen vasket vognen ned, fjernet alt det gamle træ, slebet og udbedret diverse buler i metalstellet. Efterfølgende har de givet metallet en omgang grundmaling for til sidst at give vognen den flotte karakteristiske røde farve. På Dalhoffsmindes savværk blev der skåret nyt tømmer til bunden og siderne på vognen. Beboerne har derefter slebet og behandlet brædderne, inden de til sidst blev monteret på vognen. Det har været en lang og sjov proces, som beboerne har lagt meget tid og energi i, og resultatet er imponerende flot.

Særligt én af beboerne, Dennis, har vist stor interesse for renoveringsprojektet, som tydeligvis har haft en personlig værdi for ham. Som afslutning på den lange proces med at skabe et nyt liv for den gamle JF-vogn har Dennis skrevet sangen ”Vognens vise”, som på fin vis minder os om også at se værdien i det skæve, slidte og kasserede. I genstande såvel som mennesker. Nogle gange handler det bare om at blive set af de rigtige.

Hør “Vognens vise” fremført af Dennis på vores Facebookside 

Vognens Vise

Stille stod jeg der og rustede langsom væk
Bonden havde ikke brug for mig mere, så han satte mig ved en hæk

Efter alle de år, hvor jeg var ude og sprede møg
Kom der pludselig en splinter ny vogn og det gode humør det røg

Men så kom der en nabo, en rigtig dejlig nabo
Han tog mig med, til hans nabo sted

Der var køer og grise, noget var belagt med flise
Han skilte mig fuldstændig ad og lod mig nøgen tilbage

Men fornemmelsen er fin
Jeg blev sat i stand, blev grundigt overmalet af en mand         

Mine lister de blev skiftet ud, fordi de gamle duede ikke til noget
Jeg fik også ny brædder på, men mit møgtræk det var gået i stå             

Men det gør nu heller ingenting, for jeg kan så mange andre ting
Alt det takket være min nabo, min helt vidunderlige nabo

Det var ham der trak mig fri og gav mig nyt liv
Så her til sidst vil jeg takke min nabo for min helt nye frakke

Jeg er glad og stolt fordi han trak mig hertil
Jeg er meget taknemmelig