Retssikkerheden udfordres på det sociale område

Af Torben Larsen
Formand for Landsforeningen Arbejde Adler

11. september 2024

Under overskriften ”Vi har ikke længere brug for en socialminister” retter Knud Aarup i en kommentar i Altinget en skarp kritik af en rammeaftale mellem staten og kommunerne, som på væsentlige punkter udgør et brud med ansvaret for hjælp og støtte til mennesker med særlige behov.

Aftalen er indgået i forlængelse af Tranæs-udvalgets arbejde med at sætte en prop i udgiftsudviklingen på det specialiserede socialområde. Som Knud Aarup konkluderer: ”Folketinget har fralagt sig ansvaret for mennesker med funktionsnedsættelse, psykisk sygdom, kroniske lidelser eller sociale problemer, for det er blevet kommunaliseret”.

Konsekvensen af dette er, at det er op til de enkelte byråd at træffe beslutninger om kvaliteten af de sociale indsatser. Dette udfordrer ikke alene kvaliteten generelt på det sociale område men giver også gode muligheder for yderligere ulighed i samfundet. Selvom aftaleteksten selvfølgelig ikke taler om en kvalitetsmæssig reduceret indsats på området, er teksten ikke til at misforstå, når der skrives: ”Regeringen og Kommunernes Landsforening er således enige om, at de initiativer, der indgår i rammeaftalen på kort sigt, skal indebære et første skridt til at reducere udgifterne og sikre faglighed, tryghed og forudsigelighed i velfærden for borgerne”.

Rammeaftalen og ændringerne gennemføres med udgangspunkt i Tranæs-udvalgets anbefalingerne, og her ser Knud Aarup nogle skræmmende overvejelser, som udvalget har gjort sig på det specialiserede socialområde. Det er tanken om, at gøre noget ved Ankestyrelsens afgørelsespraksis. Kommunerne er af den opfattelse, at Ankestyrelsen er med til at skrue serviceniveauet op i forhold til mennesker med særlige behov. Derfor et forslag om nogle ændringer i Ankestyrelsens virksomhed og kommunernes mulighed for på forhånd at kommentere styrelsens behandling af sagerne. Dette skal også ses i lyset af, at gentagne undersøgelser viser, at kommunerne ikke overholder loven i op til 30 procent af de konkrete afgørelser.

Et aktuelt eksempel på problematikken er Københavns Kommunes overtrædelse af servicelovens bestemmelser på botilbudsområdet, hvor det er kommet frem, at 189 borgere, der er visiteret til et botilbud, er parkeret på en venteliste i strid med loven, og det med ringe udsigter til en løsning indenfor en overskuelig fremtid. Hvor disse borgere opholder sig fremgår ikke, men det er sikkert mere eller mindre uegnede og midlertidige steder, og det er i hvert fald ganske uværdigt.

Læs Knud Aarups kommentar på dette link: 
https://www.altinget.dk/social/artikel/kronik-rammeaftalen-fejer-det-specialiserede-socialomraade-ind-under-gulvtaeppet?SNSubscribed=true&ref=newsletter&refid=altinget-dk-social-523&utm_campaign=Altinget%20DK%20-%20Social&utm_content=Altinget%20DK%20-%20Social&utm_medium=e-mail&utm_source=nyhedsbrev

Facebook
LinkedIn
Email
X