Arbejde Adlers Aflastning bidrog i uge 6 til den nationale kortlægning af hjemløshed i Danmark, som VIVE udfører i samarbejde med Danmarks Statistik og Social- og Ældreministeriet. Løbende rapporter har siden 2009 givet indsigt i hjemløshedens omfang og karakter, hvoraf den netop udgivede som noget nyt viser en stigning blandt 30-39 årige hjemløse. Den cementerer også en fortsat stigning i antallet af personer over 60 år i hjemløshed – de lever længere end hidtil, men med ’meget omfattende og komplekse sociale og helbredsmæssige problemer, når de kommer op i alderen’ (VIVE 2024: 48). Resultaterne understreger behovet for et differentieret fokus på de udfordringer, marginaliserede mennesker står overfor.
En udbredt misforståelse er, at alene personer, der sover på gaden og herberger, er hjemløse. Trods bolig kan mennesker være ude af stand til at opholde sig der, ligesom en folkeregisteradresse ikke nødvendigvis betyder et sted at sove. Hjemløshed inkluderer også mennesker, der lever med usikre eller utilstrækkelige boliger og derfor må benytte sig af midlertidige overnatningssteder. I Arbejde Adlers Aflastning tilbydes mennesker med komplekse behov midlertidige ophold med pleje, støtte og omsorg. Disse mennesker er ofte netop udskrevet fra hospitalet eller kommer fra gaden eller herberger. Trods unikke livssituationer deler beboerne det fælles vilkår, at de ikke uden videre kan vende tilbage til eller har adgang til egnet bolig. Det er de desværre langt fra ene om: ifølge VIVE er manglen på egnet bolig årsagen til hjemløshed for 17%. De lever samtidig med tilsvarende psykosociale problemer som øvrige grupper af hjemløse, ifølge Social- og Boligstyrelsen. Som komplekst socialt fænomen må hjemløshed og social udsathed derfor forstås i et samspil bl.a. mellem helbred, sociale og psykiske forhold og ikke mindst økonomi og adgang til egnede boliger.
I 2013 indførte daværende statsminister Helle Thorning-Schmidts regering en fattigdomsgrænse, som blot 5 år senere blev ophævet af Regeringen Lars Løkke Rasmussen II. Trods afskaffelsen af en fastsat grænse for mængden af afsavn, mange på fattigdomsskabende ydelser oplever, er fattigdom i Danmark ikke ophørt. Danmarks Statistik anvender i stedet begrebet ’økonomisk sårbar’ om mennesker, der har svært ved at få pengene til at række, har været bagud med regninger og ikke kan betale en uforudset udgift på 10.000 kr. uden at låne. Blikket for økonomisk sårbarhed er afgørende, eftersom VIVEs nye rapport fastslår, at for 30% er netop økonomiske vanskeligheder årsagen til hjemløshed.
At penge ikke gør dig lykkelig er en sandhed for nogle. For andre medfører pengemangel så store afsavn, at det kræver valget mellem enten mad, huslejebetaling, medicin eller andre fornødenheder. En konsekvens blandt mange er, at udsatte mennesker går væsentligt sjældnere til tandlæge og speciallæger, men har væsentligt højere risiko for behov for kontakt med praktiserende læge, vagtlæge og psykiater. I 2021 havde socialt udsatte en 17 år kortere middellevetid og afgørende højere dødelighed end landets gennemsnit. Uden afgørende ændringer, forudser Statens Institut for Folkesundhed i 2023, at en nyfødt, der lever et liv som socialt udsat, ikke vil leve længe nok til at nå folkepensionsalderen.
Det VIVE beskriver som ’kritiske overgangssituationer’ gælder bl.a. for Aflastningens beboere, der venter en ny, relevant bolig eller et botilbud – ikke sjældent i urimelig lang tid. Da stort set alle beboere også er økonomisk sårbare positioner, kan en længe ventet bolig med krav om store indskud og forudbetalt husleje medføre uoverskuelige bekymringer og øget gæld til lån, allerede inden de nye nøgler er udleveret. Alle mennesker har drømme og ønsker til et hjem. Derfor er en central værdi i Arbejde Adlers helhedsorienterede arbejde, at retten til et hjem bør gælde for alle, uanset livsførelse, alder, særlige behov og økonomisk formåen.
Uagtet årsagen til hjemløshed, kræver komplekse individuelle faktorer indsatser, der tager højde for både fysiske og psykiske funktionsnedsættelser samt sociale problemer, gennem helhedsorienteret hjælp og støtte til at finde overskuelige løsninger i en ofte uoverskuelig situation. Samtidig må der være et konstant fokus på de hjemløshedsskabende strukturelle faktorer som manglen på egnede boliger og økonomisk sårbarhed, så det er muligt at overkomme forhindringerne for at etablere et trygt og stabilt hjem. Kun ved at tage begge typer faktorer alvorligt kan vi sikre, at alle mennesker får mulighed for at finde hjem i ordets fulde betydning.
VIVE (2024) Hjemløshed i Danmark 2024 – National kortlægning